Čokoládové a ořechové pomazánky nebo taktéž ořechová másla známe asi všichni. Ale napadlo vás tyto pochutiny vybírat nejen podle vaší oblíbené značky, ale například i složení? Prozradíme vám, která kritéria jsou při výběru těmi nejdůležitějšími.
- Michaela, redaktorka Heureka.cz
- Doba čtení: 5 minut
Typy pomazánek
Arašídová pomazánka
Arašídová pomazánka se vyrábí z pražených arašídů a je zdrojem proteinů a rovněž i zdravých tuků.
Oblíbená pochoutka sportovců
Někdy se do ní přidává kakao nebo čokoláda
Obsahuje vysoký podíl bílkovin
Mandlová pomazánka
Mandlová pomazánka se připravuje z pražených blanšírovaných mandlí.
Zdroj bílkovin a zdravých tuků
Prodává se v tubě nebo ve sklenici
Někdy se do ní přimíchává čokoláda nebo kakao
Čokoládová pomazánka
Čokoládová pomazánka se správně vyrábí z pražených lískových oříšků a kakaa.
Existuje i ve veganské verzi
Různé příchutě
Hořká, bílá nebo mléčná čokoláda
Vyrábí se i bez cukru nebo se sníženým obsahem cukru
Lískooříšková pomazánka
Lískooříšková pomazánka je vyrobena z pražených lískových oříšků.
S kakaem nebo bez něj
Vysoký obsah bílkovin
Zdravé i nezdravé varianty
Kešu pomazánka
Kešu pomazánka nebo kešu máslo se většinou vyrábí jen z pražených kešu oříšků.
Zdroj rychlé energie pro sportovce
Může mít i různé příchutě
Zasytí
Sezamová pomazánka
Sezamovou pomazánku nejspíš znáte pod názvem tahini pasta. Vyrábí se ze sezamových semínek a nejčastěji se používá na přípravu hummusu.
Lze ji použít i do dezertů nebo dresinků
Může nést označení RAW či Organic
Obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek i vitaminy E a B
Másla se od pomazánek liší zejména tím, že v ořechových máslech nenajdete žádné přidané látky, jako je sůl, cukr či palmový olej.
Podle čeho vybrat
Složení
Podle složení rozlišujeme:
- 100% másla - nutričně vydatná; zdravá varianta; neobsahují sůl, cukr ani palmový olej
- Čokoládovo-oříškové krémy - mohou obsahovat cukr a další přidané látky; různé příchutě
- Proteinová másla - jsou obohacené o proteiny; hlavní přísadou jsou syrovátka, která jsou bohatá na bílkoviny
- Ochucená oříšková másla - mohou obsahovat čokoládu, jahody, karamel nebo třeba kokos; obvykle jsou velmi sladká
Speciálním typem jsou másla ze semínek, která neobsahují cholesterol. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a kyseliny olejové. Například sezamová semínka obsahují bílkoviny, vlákninu a vápník.
Kromě toho se můžete setkat s bílými čoko a ořechovými pomazánkami (pomazánky s bílou čokoládou nebo s mandlemi), pomazánkami a másly v BIO kvalitě, čistě proteinovými pomazánkami nebo pomazánkami bez přidaného cukru. Duo čokoládové pomazánky obsahují jak mléčnou, tak i bílou čokoládu.
Konzistence
Konzistence čokoládových a oříškových pomazánek bývá velmi jemná a krémová. Ale setkáte se i s crunchy konzistencí. To znamená, že jsou do másla přidány kousky arašídů a dalších oříšků nebo například kokosu či čokolády. Dále si můžete koupit i práškovou pomazánku, která se hodí hlavně na pečení, například do koláčů, nebo nápojů. Obvykle se prášek smíchává s vodou.
Obsah ořechů
Ořechová másla obsahují 100 % ořechů. Ale jak je to s ořechovými a čokoládovými pomazánkami? Obvykle platí, že čím více ořechů obsahují, tím lépe. Čím více ořechů pomazánka obsahuje, tím je kvalitnější.
Hmotnost balení
Konzumujete hodně ořechových másel a čokoládových a oříškových pomazánek? Pak se vám vyplatí pořídit si větší množství. Ale pokud je pro vás pomazánka jen příležitostnou pochoutkou, nejspíš si vyberete menší množství.
Na co si dát pozor?
Není žádnou výjimkou, že se v čokoládových a ořechových pomazánkách nachází například kadmium (toxický kovový prvek) nebo mykotoxiny (vyvolávají akutní či chronickou intoxikaci), které jsou způsobeny plísní, jež napadají ořechy. Některá másla navíc obsahují i palmový olej.
Domácí nutella bez cukru
Také zbožňujete čokoládové pomazánky, ačkoliv jste si dobře vědomi toho, že příliš zdravé nejsou? Nejsou, ale mohly by být. Vyrobte si zdravou verzi nutelly a dopřávejte si ji třeba každý den ke snídani.
Co budete potřebovat?
- 2 šálky lískových ořechů
- 1/3 šálku kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 vanilkové lusky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Med nebo stévie podle chuti
Postup:
- Lískové oříšky opražte v troubě na 175 °C. Postačí deset minut.
- Odstraňte z oříšků slupky.
- Ořechy rozmixujte a přidejte kokosový olej a opět mixujte tak dlouho, dokud nebude mít pomazánka konzistenci másla.
- Nakonec přidejte kakaový prášek, vanilku a špetku soli. Opět pořádně promixujte.
Věděli jste, že lískoořechové máslo funguje jako skvělá prevence proti kardiovaskulárním onemocněním? Je plné nasycených a nenasycených tuků, které snižují obsah špatného cholesterolu v krvi.
Příslušenství
Nejčastější otázky
Jistě, obsahuje spoustu vitaminu A, C E a B6 a také další minerály a látky. Podporuje přirozenou imunitu a zdravé srdce.
To se velmi různí, některé pomazánky obsahují třeba jen 0,1 % ořechů a jiné 45 %.
Obsahuje přibližně 50 % nasycených tuků, to podle mnoha výzkumů přispívá ke vzniku nadváhy nebo cukrovky. Jiné výzkumy ale poukazují na jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Má silné antioxidační vlastnosti a údajně také chrání srdce před vznikem srdečních chorob. Větší problém představuje to, že se kvůli vzniku rozsáhlých plantáží palmy olejné kácejí deštné pralesy.