Jak vybrat čokoládovou a ořechovou pomazánku?

Ořechové máslo je zdravější variantou čokoládových nebo čoko-ořechových pomazánek.

Čokoládové a ořechové pomazánky nebo taktéž ořechová másla známe asi všichni. Ale napadlo vás tyto pochutiny vybírat nejen podle vaší oblíbené značky, ale například i složení? Prozradíme vám, která kritéria jsou při výběru těmi nejdůležitějšími.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 minut

Typy pomazánek

Arašídová pomazánka

Arašídová pomazánka se vyrábí z pražených arašídů a je zdrojem proteinů a rovněž i zdravých tuků.

  • Oblíbená pochoutka sportovců

  • Někdy se do ní přidává kakao nebo čokoláda

  • Obsahuje vysoký podíl bílkovin


Mandlová pomazánka

Mandlová pomazánka se připravuje z pražených blanšírovaných mandlí.

  • Zdroj bílkovin a zdravých tuků

  • Prodává se v tubě nebo ve sklenici

  • Někdy se do ní přimíchává čokoláda nebo kakao


Čokoládová pomazánka

Čokoládová pomazánka se správně vyrábí z pražených lískových oříšků a kakaa.

  • Existuje i ve veganské verzi

  • Různé příchutě

  • Hořká, bílá nebo mléčná čokoláda

  • Vyrábí se i bez cukru nebo se sníženým obsahem cukru


Lískooříšková pomazánka

Lískooříšková pomazánka je vyrobena z pražených lískových oříšků.

  • S kakaem nebo bez něj

  • Vysoký obsah bílkovin

  • Zdravé i nezdravé varianty


Kešu pomazánka

Kešu pomazánka nebo kešu máslo se většinou vyrábí jen z pražených kešu oříšků.

  • Zdroj rychlé energie pro sportovce

  • Může mít i různé příchutě

  • Zasytí


Sezamová pomazánka

Sezamovou pomazánku nejspíš znáte pod názvem tahini pasta. Vyrábí se ze sezamových semínek a nejčastěji se používá na přípravu hummusu.

  • Lze ji použít i do dezertů nebo dresinků

  • Může nést označení RAW či Organic

  • Obsahuje vápník, hořčík, železo, zinek i vitaminy E a B

Další druhy čoko a oříškových pomazánek

Másla se od pomazánek liší zejména tím, že v ořechových máslech nenajdete žádné přidané látky, jako je sůl, cukr či palmový olej.

Podle čeho vybrat

Složení

Podle složení rozlišujeme:

  • 100% másla - nutričně vydatná; zdravá varianta; neobsahují sůl, cukr ani palmový olej
  • Čokoládovo-oříškové krémy - mohou obsahovat cukr a další přidané látky; různé příchutě
  • Proteinová másla - jsou obohacené o proteiny; hlavní přísadou jsou syrovátka, která jsou bohatá na bílkoviny
  • Ochucená oříšková másla - mohou obsahovat čokoládu, jahody, karamel nebo třeba kokos; obvykle jsou velmi sladká

Speciálním typem jsou másla ze semínek, která neobsahují cholesterol. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a kyseliny olejové. Například sezamová semínka obsahují bílkoviny, vlákninu a vápník.

Kromě toho se můžete setkat s bílými čoko a ořechovými pomazánkami (pomazánky s bílou čokoládou nebo s mandlemi), pomazánkami a másly v BIO kvalitě, čistě proteinovými pomazánkami nebo pomazánkami bez přidaného cukru. Duo čokoládové pomazánky obsahují jak mléčnou, tak i bílou čokoládu.

Konzistence

Konzistence čokoládových a oříškových pomazánek bývá velmi jemná a krémová. Ale setkáte se i s crunchy konzistencí. To znamená, že jsou do másla přidány kousky arašídů a dalších oříšků nebo například kokosu či čokolády. Dále si můžete koupit i práškovou pomazánku, která se hodí hlavně na pečení, například do koláčů, nebo nápojů. Obvykle se prášek smíchává s vodou.

Obsah ořechů

Ořechová másla obsahují 100 % ořechů. Ale jak je to s ořechovými a čokoládovými pomazánkami? Obvykle platí, že čím více ořechů obsahují, tím lépe. Čím více ořechů pomazánka obsahuje, tím je kvalitnější.

Hmotnost balení

Konzumujete hodně ořechových másel a čokoládových a oříškových pomazánek? Pak se vám vyplatí pořídit si větší množství. Ale pokud je pro vás pomazánka jen příležitostnou pochoutkou, nejspíš si vyberete menší množství.

Čokoládová pomazánka může být vyrobena z hořké či mléčné čokolády.

Na co si dát pozor?

Není žádnou výjimkou, že se v čokoládových a ořechových pomazánkách nachází například kadmium (toxický kovový prvek) nebo mykotoxiny (vyvolávají akutní či chronickou intoxikaci), které jsou způsobeny plísní, jež napadají ořechy. Některá másla navíc obsahují i palmový olej.

Domácí nutella bez cukru

Také zbožňujete čokoládové pomazánky, ačkoliv jste si dobře vědomi toho, že příliš zdravé nejsou? Nejsou, ale mohly by být. Vyrobte si zdravou verzi nutelly a dopřávejte si ji třeba každý den ke snídani.

Co budete potřebovat?

  • 2 šálky lískových ořechů
  • 1/3 šálku kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 vanilkové lusky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Med nebo stévie podle chuti

Postup:

  1. Lískové oříšky opražte v troubě na 175 °C. Postačí deset minut.
  2. Odstraňte z oříšků slupky.
  3. Ořechy rozmixujte a přidejte kokosový olej a opět mixujte tak dlouho, dokud nebude mít pomazánka konzistenci másla.
  4. Nakonec přidejte kakaový prášek, vanilku a špetku soli. Opět pořádně promixujte.

Věděli jste, že lískoořechové máslo funguje jako skvělá prevence proti kardiovaskulárním onemocněním? Je plné nasycených a nenasycených tuků, které snižují obsah špatného cholesterolu v krvi.

Příslušenství

Horké čokolády a kakao

Medy

Džemy, marmelády

Cereálie a müsli

Pečicí formy

Mouky

Sladidla

Cukr

Pečicí papíry a fólie

Přísady na pečení

Nejčastější otázky

Je zdravé i pistáciové máslo?

Jistě, obsahuje spoustu vitaminu A, C E a B6 a také další minerály a látky. Podporuje přirozenou imunitu a zdravé srdce.

Kolik ořechů obvykle pomazánky obsahují?

To se velmi různí, některé pomazánky obsahují třeba jen 0,1 % ořechů a jiné 45 %.

Je palmový olej škodlivý?

Obsahuje přibližně 50 % nasycených tuků, to podle mnoha výzkumů přispívá ke vzniku nadváhy nebo cukrovky. Jiné výzkumy ale poukazují na jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Má silné antioxidační vlastnosti a údajně také chrání srdce před vznikem srdečních chorob. Větší problém představuje to, že se kvůli vzniku rozsáhlých plantáží palmy olejné kácejí deštné pralesy.